Den Schweiziska militärenBack to the top


I Schweiz blir du värnpliktig när du är 18 och kan välja att gå lumpen ett helt år i sträck lr 3v om året tills du är 35. Många går och gör detta 3v om året. Hur detta går ihop med jobbet är för mig oklart, men man kanske inte tänker på det på samma sätt som vi eftersom det bara är så här. Vad som är det sjuka med den Schweiziska militärplikten är att den är obligatorisk oavsett. Även om du är tillfälligt eller permanent skadad/ sjuk, men även om är handikappad från födslen. Handikappade och personer med sjukdomshinder kan ju givetvis inte göra lumpen och måste betala en saftig avgift för detta tillsammans med de som inte vill. Hela 2% av din årliga inkomst! Nu förstår jag varför militären går runt så bra här och finns överallt.
Min kollegas kille fick inte göra lumpen eftersom han hade epilepsi och fick betala varje år för detta. Nu på senare tid när han blivit friskförklarad får han fortfarande inte göra militären, utan måste som frisk fortsätta betala. Lite moment 22 där lr vad? Han har dock fått hjälpa militären med ett par saker för att få förminskad avgift, vilket är välkommet för deras plånbok.

Du får under denna tiden militärutrustning som du får med dig hem. Japp, alla dessa Schweiziska män har ett gevär hemma i garderoben från militären. Vill du komma åt ett vapen, så råna ett hus där en man som är mellan 18-35 år bor. Vill du ta livet av dig eller någon annan står ett gevär nära till hands i många hem. Chefen sa att det hänt ytterst få olycker, dock några självmord och några psykiskt instabila har använt vapnet, med dödlig utgång. Detta hade ju aldrig gått i Sverige, men det tycks funka för det mesta här eftersom man inte har samma mentalitet och kriminalitet som i Sverige och andra länder för den delen. Jag som svensk tänker att det är värt att inte låta militären ta hem sina vapen för att rädda ett eller flera liv. Vad ska vapnet med hem och göra?

Även här är du obligatoriskt ekonomiskt belastad som man i Schweiz, inte bara för att rycka in utan att betala en fet avgift om det inte är möjligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0