Äntligen har Zimbabwe bildat samlingregeringBack to the top

                                              Mugabe och Tsvangirai

Efter att forna president Mugabe, en diktator som totalt misslyckats med att styra Zimbabwe, skulle det i landet hållas ett demokratiskt val. Valet blev inte så demokratiskt när Mugabe fuskade och hotade sin väg till presidentposten ytterligare en gång, då oppsstionsledaren Tsvangirai backat efter dödshot på hela oppositionen. När Mugabe utnämde sig som president efter valet mötes han av enormt missnöje världen över eftersom det vara allt annat än hemligt för omvälden hur han ytterligare en gång kommit till posten. Kompromissen blev att han och Tsvangirai skulle bilda en samlingsregering redan förra året. Motsättningar har präglat kompromissen och en samlingregering har varit omöjlig att forma.

Under de månader den påtänkta samlingregeringen uteblivit har Zimbabwe drabbats av oroligheter såsom en koleraepidemi, hyperinflation och arbetslöshet, samt att både sjukhus och skolor varit stängda för utebliven betalning till personalen. Folket i Zimbabwe har inte haft det lätt under denna tid, men de hade inte heller haft det lätt under Mugabes diktator styre, då han gjorde landets största misstag genom att köra ut alla de vita som producerade det mesta av landets tillgångar. Han gav de "vita" markerna till rikt folk omkring honom som inte visste vad de skulle göra och produktionen avstannade. Senare har Mugabe gått ut med ett uttalande att han gärna ville att de "vita" skulle komma tillbaka och börja producera igen. De kom inte tillbaka!

Samlingregeringen är nu bildad och frågan är "Hur ska det  gå?" Tsvangirai svors in som premiärminister och lovar att styra i Zimbabwe i rätt riktning. Mugabe har lovat sitt samarbete! Sydafrika benämder detta som en viktig milstolpe och EU benämner det som "ett steg mot demokrati".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0