Är tolkaren av Sharia pedofil?Back to the top

                                          


Läste något ytterst upprörande på msn nyheter. En av Saudarabiens högsta religösa ledare, den mäktige stormuftin Abdul Aziz al-Sheikh sade i ett tal att islamisk lag Sharia tillåter att flickor som ännu inte kommit i tonåren gifter sig och att de som är emot det gör flickorna "en otjänst". Sen ska han även ha påtalat att Sharia inte är orättvis mot kvinnor. 

En domstol i Taif tillät en elvaårig flicka att separera från sin 75-årige make, efter det att hennes mamma vänt sig till domstolen, Flickans far hade arrangerat giftermålet i utbyte mot en hemgift.

I december avvisade dock en domstol i Unayzah en begäran från en mamma till en åttaårig flicka att äktenskapet mellan dottern och hennes 58-årige make skulle upplösas. Domstolens motivering var att fallet fick vänta till dess att flickan nått puberteten och själv kunde lämna in en skilsmässoansökan. Så flickan är i princip mogen att gifta sig men inte mogen nog att skilja sig.

I båda ovanstående fall har modern varit emot att gifta bort sin unga dotter, medan fadern tycker det är helt okej. I Saudarabien tänker man nog aldrig på något från en kvinnas perspektiv lr i detta fallet en flickas perspektiv. Hur kan man göra så mot sin egen dotter? Det är bara männen själva som man gör en tjänst. Pappan får hemgift, pedofilmaken får en ny leksak. Dessa män vet mkt väl att det inte bara handlar om ordet "gift", utan att i ett giftemål finns det plikter för frugan att uppfylla.

Människorättsgrupper i Saudiarabien kämpar mot den gamla traditionen med barngifte och vill att en minimiålder för giftermål förs in i lagstiftningen. Men hur ska detta gå och vilken ålder kmr den att hamna på med pedofiler som tolkare av lagen.

Barnäktenskap sker även i Sverige: "Ingen vet idag säkert hur många barn som är i riskzonen för att giftas bort utomlands. Enligt utredningen uppger personalen på Rosengårdsskolan i Malmö att mellan 10 och 15 flickor i årskurserna sju till nio riskerar att giftas bort varje år.
I Stockholm bedöms antalet flickor i riskzonen till så många som 3 000, men för att ny lagstiftning ska bli effektiv krävs utbildningsinsatser, menar hovrättsrådet i Malmö Agneta Lindelöf som har lett utredningen."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0